Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Alexanderplatz i Berlin

Alexanderplatz är ett välkänt och betydelsefullt torg i stadsdelen Mitte i Berlin.

Torget, som ofta kallas "Alex" i folkmun, har en lång och händelserik historia. Platsen kallades en gång för Ochsenmarkt (oxmarknad) och var marknadsplats för boskaps- och ullhandel. Senare döptes torget om efter tsar Alexander I som besökte Berlin under 1805.

Efterhand växte många hus och affärer upp runt omkring torget och en marknadshall och järnvägslinje byggdes i närheten, vilket gjorde Alexanderplatz till en av Berlins livligaste platser. Platsen inspirerade till boken Berlin Alexanderplats som Alfred Döblin skrev 1929.

Under det andra världskriget raderades många av byggnaderna runt torget och numera omges Alexanderplatz av byggnader från 1960-talet. Berlins berömda TV-torn, Fernsehturm, ligger alldeles intill torget och i närheten ligger även Rotes Rathaus. Torget är en viktig knutpunkt för tunnelbana, S-bahn och spårvagn i Berlin.

På torget står en gigantisk klocka som är en känd sevärdhet bland turister, Weltzeituhr (världsklocka), som visar tiden runt om i världen. Klockan invigdes då Alexanderplatz renoverades 1969 och är idag en populär mötesplats.

Det finns långt gångna planer på stora förändringar kring Alexanderplatz i framtiden med bland annat höghus, men tidsaspekten för dessa projekt är oklara i dagsläget.

Hotell nära Alexanderplatz >>