Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Tiergarten i Berlin

Tiergarten (Grosser Tiergarten) är en stor stadspark i Berlin.

Parken Tiergarten, som är över 200 hektar till ytan, ligger i stadsdelen med samma namn och upptar Berlins geografiska centrum. Parken användes som kurfurstens jaktreservat tills den omvandlades till en anlagd park av Peter Joseph Lenné under 1830-talet. Senare under samma århundrade byggdes den en halv kilometer långa Triumfavenyn på parkens östra sida som kantades med statyer av tyska härskare och statsmän.

Det andra världskriget tillfogade stora skador på Tiergarten och Triumfavenyn förstördes. De monument som besparades förödelsen kan numera beskådas på Lapidarium (en samling av stenmonument som ligger i stadsdelen Kreuzberg). Avenyerna i Tiergarten kantas numera av statyer som bland annat avbildar Johann Wolfgang von Goethe och Richard Wagner.

Genom omplanteringar har området återfått rollen som berlinarnas favoritmötesplats. Vid sjön Neuer See och Landwehrkanal finns minnesmärken över de mördade ledarna från Spartakusförbundet, Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg.

I Tiergarten ligger också Siegessäule som är en segerkolonn som ska erinra om segrar i kriget mot Danmark 1864. Efter ytterligare framgångar i krig placerades en gyllene figur som skulle representera Seger och som fick namnet "Goldelse" på toppen av kolonnen. Monumentet stod ursprungligen framför riksdagsbyggnaden men flyttades hit av nazisterna 1938.

I Tiergarten ligger även Reichtag och parken angränsar till Brandenburger Tor.

Hotell nära Tiergarten >>