Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Berliner Dom i Berlin

Berliner Dom är en protestantisk katedral som byggdes från 1747 till 1750 som kyrka och mausoleum åt familjen Hohenzollern.

Berliner Dom ligger i stadsdelen Museuminsel som bland annat även ståtar med en imponerande samling av museer. Dagens kyrka har en 85 meter hög centralkupol i koppar men den första Berliner Dom hade en betydligt anspråkslösare form. Karl Friedrich Schinkel bidrog med den senare nyklassicistiska formen i ombygganderna som skedde mellan 1816 till 1821. Sin nuvarande struktur i nybarock fick kyrkan mellan 1894 och 1905 av arkitekten Julius Raschdorff.

Efter andra världskrigets förstörelse restaurerades kyrkan i förenklad form och Hohenzollerns mausoleum togs bort.

Kyrkan har en imponerande och rikt utsmyckad insida som ritades av Raschdorff vid sekelskiftet 1900. I kyrkan finns en orgel som gjorts av Wilhelm Sauer och mosaiker som skildrar de fyra evangelisterna smyckar taken i de mindre nischerna. Huvudaltaret räddades från den gamla katedralen och är ett verk från 1850 medan den konstfulla predikstolen är en utsmyckning från tidigt 1900-tal.

Under kyrkan finns en krypta som användes som begravningsplats och den innehåller kurfurstens grav som härrör från omkring 1530 och därmed är katedralens äldsta relik.

Denna sevärdhet, både kyrkan och kryptan, är öppen för turister.

Hotell nära Berliner Dom >>