Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Transport i Berlin

Berlin Pass
Med Berlin Pass åker du hur mycket
buss och tåg du vill i Berlin.


Köp ditt Berlin Pass hos Viator >>
Att ta sig runt i Berlin är inga problem för turister då staden har en väl fungerande kollektivtrafik med flera alternativ.

Priset är inte så högt för att transportera sig inom staden och kollektivtrafiken är ett mycket bra alternativ för besökare i Berlin.

U-Bahn och S-Bahn är i teorin två separata tågnät, men i praktiken finns inga större skillnader mellan dessa och man kan använda samma biljett till båda två. Med dessa två tågnät når man i stort sett hela Berlin. Generellt sett är fungerar U-Bahn som ett tunnelbanesystem med underjordisk trafik medan S-Bahn används för pendling över längre sträckor. Systemen har mycket gemensamt och många stationer har plattformar för både S- och U-Bahn.

Nätet för U-Bahn är mycket tätt med ett stort antal stationer som ligger väldigt nära varandra och tågen går väldigt ofta under rusningstrafik, ofta kommer ett nytt tåg varannan minut. Det finns sammanlagt tio U-Bahnlinjer med förgreningar och förbindelser mellan linjerna. De flesta linjerna är stängda mellan 24 och 05 då endast ett fåtal linjer fortsätter nattetid.

Det finns femton S-Bahnlinjer som sträcker sig utanför stadens gränser och tågen går var tionde eller tjugonde minut.

Bussarna i Berlin har detaljerade tidtabeller på varje hållplats och på bussen visas både bussnummer och destination. Bussarna är ett långsammare färdmedel än tågtrafiken, men det finns även expressbussar som tar sig fram snabbare och inte stannar vid lika många hållplatser.

Berlin är indelat i tre färdzoner: A, B och C. Zon A omfattar stadskärnan, Zon B stadens utkanter och i zon C ingår även Potsdam med omgivningar. Att resa mellan zonerna är enkelt med biljetter för alla zonkombinationer. Det dyraste alternativet är att köpa enkelbiljetter som finns i olika varianter beroende på hur lång giltighetstiden på biljetten är. Biljetter kan köpas hos U- och S-Bahnstationernas biljettkontor eller från bussföraren. På de flesta stationer finns automater som säljer biljetter eller kort. Före resan måste man stämpla biljetten i en röd maskin för att göra den giltig.

Berlin Pass gäller för en person och ger obegränsade resor med Berlins alla möjliga färdmedel i kollektivtrafiken. Korten finns för två eller tre dagar och i två olika varianter. Ett som gäller för zon AB, dvs centrala Berlin inklusive Tegel flygplats. Den andra varianten gäller för zon ABC, dvs centrala Berlin inklusive Potsdam, Brandenburg International Airport och Schönefeld flygplats. Korten gäller från valfri dag och aktiveras från första resan. Korten ger även rabatter på upp till 50% eller fri entré till över 50 av stadens attraktivaste sevärdheter såsom stadsturer, guidade turer, cykelturer, båtturer, museum, attraktioner, shower, teatrar, restauranger, klubbar, discon.

Berlin Pass finns att förköpa hos Viator >>

Att åka taxi är ett bekvämt men dyrare alternativ att ta sig runt i Berlin. Alla taxibilar har samma beiga färg och en stor taxiskylt på taket. Det går att ringa och beställa en taxi eller hejda en ledig på gatan.

Även om trafikbelastningen i Berlin kan vara rätt i hög i de centrala delarna av staden är det inte lika svårt att köra bil i Berlin som i många andra av Europas storstäder. Stadens egna bilförare är ofta försiktiga och följer i regel trafikreglerna.
Om du funderar på att hyra bil i Berlin kan det vara bra att boka en hyrbil i förväg via någon av de webbsajter som samarbetar med lokala biluthyrare, tex Holiday Autos.