Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Potsdamer Platz i Berlin

Potsdamer Platz är ett torg och en knutpunkt i Berlin som blivit uppkallat efter den närliggande staden Potsdam.

Potsdamer Platz har sedan mitten av 1990-talet blivit föremål för byggnadsarbeten utan motstycke och anses numera vara en av stadens största sevärdheter. Det tråkiga ödelandskap som förr delade Öst- och Västberlin har förvandlats till ett ultramodernt stadscentrum.

Före andra världskriget var Potsdamer Platz ett av Berlins livligaste och tättbefolkade områden. Här fanns bland annat Europas första eletriska trafikljus (idag finns en kopia på samma plats). Flera av stadens landmärken, hotell och varuhus låg i området men försvann med bomberna 1945. Förstörelsen fullbordades när Berlinmuren byggdes genom området då ruinerna slutligen togs bort.

I det nya väldiga Potsdamer Platz ingår inte bara kontorsbyggnader utan också ett konserthus, IMAX-teater, biografkomplex med mera. Byggnadsarbetet sponsrades huvudsakligen av stora företag såsom Daimler-Benz och Sony. Sony Center byggnad rymmer företags europeiska huvudkontor och är en futuristisk byggnad av glas och stål som av många anses vara den finaste moderna byggnaden i Berlin.

Potsdamer Platz lockar fler än 70 000 besökare, både invånare och turister, varje dag och det myllrar av människor i stort sett dygnet runt. Torget är en viktig shoppingplats och både pendeltågen och tunnelbanan har idag stationer under Potsdamer Platz.

Hotell nära Potsdamer Platz >>