Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Pariser Platz i Berlin

Pariser Platz är ett torg som ligger i slutet av Unter den Linden och som skapades 1734.

Pariser Platz kallades ursprungligen för Quarrée men fick sitt nya namn 1814 efter att kvadrigan från Brandenburger Tor återlämnats till Berlin från Frankrike. Torget är cirka 1.5 hektar stort och under stadens delning utgjorde platsen en del av den sovjetiska sektorns västliga gräns.

Torget avgränsas på sin västra sida av en av Berlins största sevärdheter, Brandenburger Tor. Pariser Platz innehöll tidigare en tät bebyggelse fram till andra världskriget då nästan alla byggnader förstördes och sedermera revs. Berlinmuren byggdes tvärs över det tomma område som sedan uppstod och kvar fanns bara en port som tillhört Konstakademien.

Torget återuppbyggdes efter stadens återförening och två likadana hus, Sommer och Lieberman, flankerar nu Brandenburger Tor. På den norra sidan av torget ligger Dresdner Bank och den franska ambassaden och på den södra sidan ligger bland annat den amerikanska ambassaden och Konstakademien. På den östra sidan av torget ståtar bland annat den stora byggnad som Adlon Hotel ligger i.

Hotell nära Pariser Platz >>