Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche i Berlin

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche är ett kyrkomonument som är ett av Berlins mest kända landmärken och sevärdheter.

Franz Schwechten ritade den nyromanska kyrkan som invigdes 1895 till minne av Wilhelm I. Kyrkans torn mätte hela 113 meter och var en av Berlins högsta byggnader. 1943, under det andra världskriget, förstördes kyrkan av de allierades bomber.

Kyrkans skadade tak har blivit en av Berlins mest kända symboler. Efter kriget togs ruinerna bort och det som blev kvar var det massiva fronttornet. I närheten står numera Gedenkhalle, minneshallen, som dokumenterar kyrkans historia och innehåller några av de ursprungliga takmosaikerna, marmorrelieferna och liturgiska föremål från den gamla kyrkan.

Där den förstörda kyrkans mittskepp förut låg står nu ett nytt sexkantigt torn. Den nya åttkantiga kyrkan med armerad betong och blått glas och det fristående klocktornet ritades 1963 av Egon Eiermann.

Kyrkruinen kallas idag för "den ihåliga tanden" bland befolkningen, och den nya kyrkan kallas "puderdosan" och dess torn för "läppstiftet". Den nya kyrkan har på grund av sin ovanliga konstruktion blivit utsedd till en av världens mest unika kyrkor. Runt kyrkan samlas idag försäljare, gatumusikanter, tiggare och turister.

Hotell nära Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche >>