Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Reichstag i Berlin

Reichstag (Reichstagsgebäude) är en byggnad i Berlin som byggdes i avsikt att bli säte för riksdagen.

Riksdagshuset var tänkt att symbolisera den nationella enigheten och visa upp det nya, tyska kejsarrikets ambitioner. Paul Wallot vann arkitekttävlingen med en ritning i nyrenässans som fångade den rådande andan av tysk optimism och byggnaden restes mellan 1884 och 1894. Riksdagshuset fick så småningom en inskription med texten "Dem Deutschen Volke" (till det tyska folket) och Reichstag blev en mäktig symbol för den tyska befolkningen som skulle utnyttjas under kommande år.

År 1918 förkunnade Philipp Scheidemann grundandet av Weimarrepubliken från byggnaden. På natten den 28 februari 1933 förstörde en brand den stora hallen i Reichstag, den så kallade riksdagshusbranden. Kommunisterna fick skulden för branden och en politisk häxjakt drevs på av nazisterna som senare tog sig till makten.

Även om återuppbyggnaden av riksdagshuset dröjde ekade husets betydelse utanför Tysklands gränser vilket visas inte minst av fotografiet från maj 1945 då den sovjetiska flaggan hissats över Reichstags tak som en symbol för det tyska nederlaget.

Under det kalla kriget tillhörde Reichstag Västberlin och Berlinmuren gick bara några meter ifrån byggnaden. Utländska politiker fick ofta besöka byggnaden för att från balkongerna kunna skåda över muren till den östra delen av Berlin.

Efter Tysklands återförening flyttades huvudstaden från Bonn till Berlin och riksdagshuset började användas som parlamentssäte igen. Byggnaden återuppbyggdes på nytt mellan 1995 och 1999 och en ny glaskupol byggdes upp eftersom den gamla rivits tidigare på grund av rasrisk. Under 1995 klädde konstnären Christo och hans hustru Jeanne-Claude in Reichstag i glittrande tyg, en uppmärksammad installation som varade i två veckor.

Den nya glaskupolen är en stor sevärdhet bland Berlins turister då man kan gå upp i kupolen och skåda plenisalen samt blicka ut över Berlin. Det är gratis att besöka riksdagshuset och det finns konstverk från många konstnärer i byggnaden.

Hotell nära Reichstag >>