Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Französischer Dom i Berlin

Französischer Dom (franska katedralen) är en av två kyrkor som ligger på ett av Berlins vackraste torg, Gendarmenmarkt.

Den andra kyrkan, Deutscher Dom, har ett fronttorn som är identiskt med fronttornet på Französischer Dom. Den franska katedralen uppfördes från början åt hugenotterna som fann sin tillflykt i Berlin efter att de fördrivits ur Frankrike.

Katedralen byggdes mellan 1701 och 1705 av Louis Cayart och Abraham Quesnay efter en modell av hugenottkyrkan i Charenton i Frankrike som förstörts under 1600-talet. Interiören består av ett rektangulärt mittskepp och halvcirkelformade sektioner på båda sidor. Här finns också en barockorgel från 1754. Kyrkan domineras av ett cylinderformat torn som omringas av en korintisk pelargång längst ner. Tornet och pelargången lades till omkring 1785, dvs 80 år efter att kyrkan byggdes.

Französischer Dom inhyser Huguenot Museum som visar historien om hugenottsamhället i Frankrike och Brandenburg. På ovanvåningen finns en elegant restaurang och uppe på taket finns en plattform med storslagen utsikt. Tornets klockspel består av 60 stycken klockor som spelar varje dag kl 12, 15 och 19.

Katedralen som ligger vid Gendarmenmarkts södra ände, Deutscher Dom, är en gammal tysk protestantisk kyrka. Denna kyrkan ritades av Martin Grünberg och byggdes 1708 av Giovanni Simonetti. 1785 fick den ett kupoltäckt torn som är identiskt med det på Französischer Dom. Deutscher Dom brann ner under 1945 men återuppbyggdes igen 1993.

Hotell nära Franska katedralen >>