Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Nikolaiviertel i Berlin

Nikolaiviertel (Nikolaikvarteren) är ett område vid Sprees strand i distriktet Mitte i Berlin.

Dessa kvarter är favoritplatsen för flanörerna både bland berlinare och turister. Några av Berlins äldsta hus fanns belägna här tills de förstördes under andra världskriget. Omvandlingen av området gjordes av DDR-regeringen mellan 1979 och 1987 och var ett försök att återskapa en medeltida by. Några få hus har restaurerats, men i övrigt har Nikolaiviertel fått nybyggda kopior av historiska hus.

De smala gatorna i Nikolaiviertel lockar många besökare med sina små affärer, kaféer, barer och restauranger. En av de populäraste heter Zum Nussbaum som är ett historiskt värdshus som en gång i tiden var beläget på Fischerinsel. Originalbyggnaden från 1507 förstördes men en kopia byggdes upp igen.

I Nikolaiviertel ligger även sevärdheten Nikolaikirche som är den äldsta kyrkan i Berlin. Den ursprungliga byggnaden började troligen uppföras omkring 1230. Det som återstår av den ursprungliga stenbyggnaden är den massiva grunden till tvåtornsfasaden.

Efter andra världskrigets bombningar 1945 blev inte Nikolaikirche återuppbyggd förrän 1987. Idag innehåller kyrkan en utställning som berättar Berlins historia med föremål som undkommit krigets härjningar.

Hotell nära Nikolaikirche >>