Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Förintelsemonumentet i Berlin

Förintelsemonumentet är ett minnesmonument över alla de judar som dödades under andra världskriget.

Bara cirka 100 meter från den plats där Hitlers adjutant brände führerns lik i bensin utanför det bombade rikskansliet strax söder om Brandenburger Tor, står idag ett 19 000 kvadratmeter stort minnesmonument för Europas mördade judar.

Monumentet är en av den tyska huvudstadens mest iögonfallande sevärdheter med sina 2 711 mörkgrå betongblock i olika höjd med en övre yta på 0,95 gånger 2,38 meter på en yta stor som en fotbollsstadion. Höjden varierar mellan 20 centimeter och 4,5 meter.

Marken mellan de olika pelarna är stensatt och här och där planterad med träd. Under en mindre del av platsen finns ett informationscentrum på 800 kvadratmeter med dokumentation kring utrotningen av judarna.

År 2005 stod minnesmärket klart och det är den amerikanske arkitekten Peter Eisenman som tagit fram förintelsemonumentet. Projektet kantades av strider ända sedan idéen föddes 1988 då kritiker hävdade att minnesmärket är för gigantiskt och inte säger något specifikt om förintelsen.

Tanken med monumentet är att de som går omkring bland stenpelarna ska få en känsla av utsatthet och instängdhet. Många associerar också minnesmärket till en begravningsplats och platsen besöks av mängder av turister dagligen.

Hotell nära Förintelsemonumentet >>