Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Checkpoint Charlie i Berlin

Checkpoint Charlie var en av de allra mest kända gränsövergångarna mellan Öst- och Västberlin under det kalla kriget.

Gränsövergången mellan de amerikanska och sovjetiska sektorerna användes från 1945 fram till murens fall 1990. Namnet kommer från bokstaven C för Charlie i det internationella fonetiska alfabetet. Det fanns således även övergångar med namnen Checkpoint Alpha och Checkpoint Beta på andra platser i Berlin.

Idag är det inte mycket som återstår av den forna gränsposten som fick bevittna ett flertal dramatiska händelser under det kalla kriget. Förutom flera flyktförsök så skedde här ett dödläge mellan ryska och amerikanska stridsvagnar år 1961 efter att den östtyska ledningen försökt inskränka västmakternas rättigheter.

Numera finns det inga grindar, avspärrningar eller taggtråd kvar vid Checkpoint Charlie, men ett av de ursprungliga vakttornen finns bevarat i det närliggande museet, Haus am Checkpoint Charlie. Museet är värt ett besök då dess stora samling berättar om gränskonflikter under det kalla kriget och uppförandet av Berlinmuren. Det innehåller bland annat en utställning om östtyskarnas flyktförsök till väst, som visar på snillrikedom och mod hos dessa flyktingar. Hemliga små skrymslen som byggdes i bilar och specialkonstruerade resväskor användes med mera.

Gränsövergången revs under 1990 som ett led i Tysklands återförening och numera räknas Checkpoint Charlie till en av Berlins mest berömda sevärdheter och besöks dagligen av mängder av turister.

Hotell nära Checkpoint Charlie >>