Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Unter den Linden i Berlin

Unter den Linden i Berlin
Unter den Linden (under lindarna) är en av de mest berömda gatorna och en av de mest kända sevärdheterna i Berlin. Gatan liknas ofta vid praktboulevarden Champs-Élysées i Paris.

Paradgatan börjar på Schlossplatz och går ner till Pariser Platz och Brandenburger Tor. En gång i tiden ledde den till de kungliga jaktmarkerna som senare blev omvandlade till Tiergarten. På 1600-talet gick gatan genom bondgårdar och fält.

Namnet, Unter den Linden, kommer från lindarna som omgav gatorna på 1600-talet. Dessa lindar togs bort i mitten av 1600-talet för att under tidigt 1800-tal ersättas av fyra nya rader med lindar. Under 1700-talet blev paradgatan huvudstråket i Berlin som växte västerut och efterhand fylldes gatan med prestigebetonade byggnader som fick restaureras efter andra världskriget då Unter den Linden blev förstörd till stora delar. Under 1800-talet lät Friedrich Wilhelm III bygga en staty över Fredrik den store på Unter den Linden.

Tysklands återförening har lett till att gatan kantas av fler kaféer och restauranger idag än tidigare, även nya exklusiva butiker har tillkommit. Gatan är ofta skådeplats för intressanta utomhusevenemang och den är ofta full av turister.

Kända platser och byggnader längs Unter den Linden är bland annat statyn över Fredrik den store, statsbiblioteket, Humboldt universitet. Vidare ligger bland annat den amerikanska, ryska, framska och ungerska ambassaden längs Unter den Linden.

Hotell nära Unter den Linden >>