Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Rotes Rathaus i Berlin

Rotes Rathaus (Röda rådhuset) är ett imponerande byggnadsverk som upptar ett helt kvarter i Berlin och som är säte för Berlins borgmästare.

Rotes Rathaus ligger inte långt från Tv-tornet (Feersehturm) och är en imponerande sevärdhet för den nyfikna turisten. Dess föregångare befanns mot slutet av 1800-talet otillräckligt inför kraven som ställdes på den växande metropolen och den nuvarande byggnaden byggdes mellan 1861 och 1869.

Arkitekten bakom den nuvarande byggnaden, Hermann Friedrich Waesemann, var inspirerad av kommunala hus från den italienska renässansen. Väggarna på Rotes Rathaus är gjorda av rött tegel och det är det som gett namn åt rådhuset.

Runt om byggnaden går en fris som kallas "stenkrönikan" och som tillfogades 1879. På frisen visas scener och figurer ur Berlins historia och utveckling.

Rotes Rathaus fick stora skador under andra världskriget och rekonstruerades mellan 1951 och 1958. Efter rekonstruktionen blev byggnaden säte för Östberlins myndigheter medan Västberlins myndigheter placerades i Schönebergs rådhus. Efter återföreningen blev Rotes Rathaus säte för borgmästaren och Berlins rådkammare.

Hotell nära Röda rådhuset >>