Weekendpaket Berlin
* MrJet
* Travelstart

Brandenburger Tor i Berlin

Brandenburger Tor i Berlin
Brandenburger Tor är en stadsport i Berlin som utgör stadens viktigaste symbol och som är en av de mest kända sevärdheterna i Berlin.

Denna triumfbåge är placerad vid Pariser Platz och är numera den enda återstående av flera stadsportar som ledde in till Berlin. Porten ligger i slutet av den berömda gatan Unter den Linden. Fredrik Vilhelm II lät bygga porten i nyklassicistisk stil som ett tecken på fred. Brandenburger Tor restes mellan 1778 till 1791 och först 1795 färdigställdes utsmyckningarna. Ingången till Akropolis i Aten användes som modell för porten. Porten är 65.5 meter lång och 11 meter bred samt mäter 26 meter på höjden.

Porten består av tolv kolonner, sex på vardera sidan, med ett bjälklag på toppen. Denna konstruktion ger fem genomfarter och ursprungligen fick vanligt folk bara använda de två yttre. På toppen av porten står en kvadriga (fyrspann), det vill säga en vagn med fyra hästar som drar och en segergudinna som kör. Kvadrigan betraktades ursprungligen som en fredssymbol och det var Johann Gottfried Schadow som stod för konstruktionen. Runt om porten finns några paviljonger som använts av vakter och tulltjänstemän.

Brandenburger Tor har spelat stor roll i Berlins händelserika historia. När Napoleon intog staden år 1806 lade han beslag på fyrspannet som krigsbyte och förde detta till Paris. När Napoleons trupper blivit besegrade återfördes kvadrigan till Berlin år 1814 och gudinnan fick då sin stav med den preussiska örnen och järnkorset som smyckats med en lagerkrans.

Under det Tredje riket använde nazisterna porten som en symbol för sin makt och när Berlinmuren föll 1989, blev Brandenburger Tor symbol för fred och enandet av staden. Genom åren har flera berömda tal hållits vid porten, bland annat av Ronald Reagan och Bill Clinton. Militärparader och demonstrerande arbetare har marscherat under portens bågar och hyllningar till Hitlers maktbestigning skedde här. 1953 mördades 25 arbetare som demonstrerade för bättre arbetsvillkor här. Stadsporten låg i Östberlin under stadens delning och restaurerades mellan 1956 och 1958.

Idag har Tyskland Brandenburger Tor som symbol på flera av sina euromynt.

Hotell nära Brandenburger Tor >>